Tips

Automatisering
Verbind uw pc altijd via een router op internet. De firewall in de router werkt altijd. De ingebouwde firewall van windows is dan voldoende.

  • Gebruik een virusscanner en controleer regelmatig of de definities actueel zijn! Norton en McAfee zijn ondertussen zo groot en veeleisend geworden dat ze soms meer dan 20% van de kracht van uw PC eisen. Kijk eens naar een slanke scanner als F-Prot of een van de freeware versies die hieronder worden genoemd.
  • Gebruik als browser Chrome of Firefox in plaats van Internet Explorer. Chrome en Firefox hebben veel meer mogelijkheden, zijn meer aanpasbaar en zijn over het algemeen sneller en veiliger gebleken.

 

Freeware
Veel software is gratis en soms nog beter dan commerciële software ook! Vooral sommige open source software blinkt uit in uitwisselbaarheid en kwaliteit.

Voorbeelden van goede gratis software:

  • Webbrowser: Chrome en Firefox
  • Plaatjesprogramma's: Irfanview,  Paint.net
  • Text editor: Notepad++
  • Zoekprogramma voor bestanden en mappen: Everything: http://www.voidtools.com

Voor een overzicht van allerlei freeware:  http://www.techsupportalert.com/

Vertrouwde sites
Zoek altijd software op vertrouwde sites. Het wemelt op internet van sites waar men bekende programma's kan downloaden. Bij een groot deel daarvan wordt zichtbaar of onzichtbaar tegelijkertijd commerciële programma's of malware meegeínstalleerd. Zelfs veel 'betrouwbare sites' proberen aanvullende programma''s mee te installeren om nog iets extra''s te verdienen. Installeer dan ook altijd ''custom'' en niet ''quick'' waardoor je zelf kan bepalen wat je installeert. Ook zijn op de downloadpagina''s vaak diverse knoppen waarmee andere dan het doelprogramma wordt gedownload.

Zoek naar programma's o.a. op: http://www.tucows.com/downloads